torstai 26. huhtikuuta 2018

MUOTINÄYTÖKSEN KULISSEISSA

Muotinäytös alkaa: musiikki lähtee soimaan, valot suuntautuvat lavalle ja esiin astuu upeita malleja itsevarmasti kävellen hymy kasvoillaan. Tämä yleisölle välittyvä hetki on kuitenkin vain jäävuoren huippu, kun tarkastellaan muotinäytöstä kokonaisena prosessina. Nappasin Ideapark goes Fashion & Music -tapahtumassa ihanat mallimme Iineksen, Susannan, Elina R:n ja Marin pieneen haastattelutuokioon näytösten välillä kertomaan, mitä kaikkea muotinäytöksen kulisseissa tapahtuu. 

Takahuoneessa malleja hymyilyttää. Takana on onnistunut näytös, jossa kaikki koreografiat onnistuivat ja koko porukalla oli hauskaa. He ovatkin yhtä mieltä siitä, että näytöksissä on aina parasta se, kuinka mahtava porukka heillä on kasassa ja miten hyvällä fiiliksellä näytöksiä toteutetaan. Mutta mitä kaikkea muotinäytökseen kuuluu? Kyselin malleilta heidän kokemuksiaan näytöksistä ja kokosin vastaukset alle yhteisiksi kommenteiksi.


Millainen prosessi muotinäytökseen valmistatuminen on?


Ennen näytöksiä huolehditaan hiuksista, ihosta ja kynsistä. Saatetaan vaikka käydä kampaajalla viikkoa ennen, huolehditaan ihon kosteutuksesta, hoidetaan kynnet ja edeltävänä iltana voi laittaa itseruskettavaa. Tärkeintä on pitää itsensä hyvässä kunnossa ja syödä terveellisesti ympärivuotisesti, silloin ei tarvita isoja viime hetken valmisteluja. Ei ole olemassa maagista yhden yön valmistautumista, vaan kyseessä on elämäntapa. Näytöksiin valmistautuminen on mukavampaakin, kun pitää itsestään koko ajan huolta.

Mitä kaikkea näytöspäivänä tapahtuu?


Näytöspäivä alkaa oikeastaan edeltävänä iltana. Silloin on harjoitukset, joissa sovitetaan asut läpi sekä opetellaan koreografiat. Harjoitukset huipentuvat näytöksiin valmistavaan vaatekenraaliharjoitukseen, jotta kaikki tietävät seuraavana päivänä mitä tapahtuu missäkin järjestyksessä.

Itse näytöspäivät ovat yleensä pitkiä, tänäänkin osa malleista tuli hiustenlaittoon ja meikkiin jo kahdeksalta ja näytöksiä on pitkin päivää. Päivään sisältyy jonkun verran myös odottelua ja on tärkeää pitää itsestään huolta näytösten välillä: muistaa syödä ja juoda riittävästi, jotta lavalle riittää energiaa. Ensimmäisiä näytöksiä tehdessä monelta saattaa unohtua tämä, mutta koska lavalla on usein kuuma ja vaatteiden vaihdot kiireisiä, ei varsinkaan nesteytyksestä kannata tinkiä. Näytöksissä on usein lavan takana melkoinen hulina. Vaatteita vaihdetaan todella nopealla tahdilla, mutta sillä hetkellä kun astutaan lavalle vedetään hymy kasvoille ja annetaan parastaan, eikä yleisöllä ole tietoakaan takahuoneen kaaoksesta. Näytösten jälkeen käydään aina porukalla läpi miten meni, mikä oli hyvää ja mikä huonoa. 


Jännittääkö ennen esiintymistä?


Ennen ensimmäistä näytöstä saattaa hiukan jännittää. Varsinkin jos tietää, että paikalle on tullut paljon yleisöä. Esimerkiksi ajan riittäminen vaihdoissa sekä koreografioiden muistaminen saattaa tuoda pientä jännityksen tunnetta. Kuitenkin kun on esiintynyt samalla porukalla monta kertaa, voi myös lukea toisista malleista, mitä koreografiassa tapahtuu seuraavaksi. 

Minkä vinkin antaisitte ensi kertaa lavalle astelevalle mallille? 

Muista nauttia esiintymisestä, hetki lavalla kuluu hyvin nopeasti. Kirjoita harjoituksissa koregrafiat ylös ja opettele ne hyvin, saat siitä varmuutta näytökseen. Harjoittele myös kävelyä etukäteen. Lavalla on tärkeintä itsevarmuus ja hyvä fiilis. 


Kiitos Behind the Scenes kuvista mallimme Ines, Susanna, Kati ja Elina R!


 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti